Официалният уеб сайт на Община Стара Загора  беше отличен в конкурса

...
Официалният уеб сайт на Община Стара Загора  беше отличен в конкурса
Коментари Харесай

Официалният сайт на Община Стара Загора с награда от конкурса „Достъпните 2021“

Официалният уеб уебсайт на Община Стара Загора  беше отличен в състезанието „ Достъпните 2021 “, който се провежда от „ БГ Асист “ и е уникален в България.

Инициативата има за цел да обърне вниманието на обществеността върху потребността от обезпечаване на уеб досегаемост за хора със зрителни увреждания. Номинациите са препоръчани от хора с нарушено зрение, които всекидневно употребяват профилирани стратегии така наречен екранни четци – програмен продукт, който преобразува текста от екрана в диалект.

Незрящите хора не работят с мишка, а единствено с клавишни комбинации. Когато уеб сайтът не е съгласуван със съответните условия за работа с така наречен екранен читател незрящият консуматор не може да употребява уеб сайтът пълноценно.

Всички обществени уеб сайтове на територията на Европейски Съюз би трябвало да бъдат налични за хора с увреждания според Директивата за уеб досегаемост за хора с увреждания Европейски Съюз 2102 от 2016 година, а българският нормативен акт за контролиране е Наредба за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги. Стандартът за уеб досегаемост е Web Content Accessibility Guidelines, с който в международен мащаб се преценяват държавни управления, бизнес и публични организации.

За БГАсист: е обществено, профилирано дружество, в което над 90 % от чиновниците са хора със зрителни увреждания /незрящи или със едва зрение/, експерти в потребителското тестване на уеб досегаемост за хора със зрителни увреждания. Фирмата е единствената по рода си в България, предоставяща сложни услуги и профилирани артикули за хора с нарушено зрение.

Официалната гала по награждаване ще се организира на 20 април 2022.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР